Émile Ajar: Előttem az élet

Émile Ajar kultikus regényének stúdiószínházi változata

2017. december 19., kedd
19:00
Helyszín:Pécs - Pécsi Harmadik Színház

Írta: Émile Ajar
Rendezte: Vincze János Jászai-díjas

Az évad egyik legizgalmasabb vállalkozásának ígérkezik a kalandos sorsú, litván származású francia író, Émile Ajar: Előttem az élet című, 1975-ben megjelent és világszerte népszerűvé vált, Magyarországon is mindmáig elevenen ható, számos kiadást megért, kultikus regényének stúdiószínházi változata.

Főszereplője, a tizenegy éves Momo elmeséli a hajdani örömlány, Rosa mama, a transzvesztita Lola asszony és az eltűntnek hitt, börtönviselt arab apa sorsát. A kisfiú üde gyermeki éleslátással, koravén bölcsességgel és megdöbbentően ártatlan obszcenitással beszél az őt körülvevő világról, súlyos erkölcsi kérdésekről, szeretetről, barátságról, szerelemről, de még társadalomról és politikáról is. Momo élete a kezdetektől fogva küzdelmes, lényegében nincs is, nem is volt gyerekkora. Mindezek ellenére, vagy talán éppen ezért rendkívül talpraesett, bölcs és főleg különc.
E nehéz sorsú gyerek szemszögéből láthatunk bele Rosa mama mindennapjaiba, aki a maga módján lelkiismeretesen neveli a magukra hagyott gyermekeket, köztük Momóban valóságos támaszra lel. Ez a különleges, megható kapcsolat és történet teljesen más megvilágításba helyezi a társadalom „nyomorultjait”, levisz a szeméttelep legmélyebb zugaiba, de csak azért, hogy ott aztán megmutasson valamit, amitől „napban gyémánt lesz a por”, valamit, ami mégis mindenekfelett emberi.

Az előadás célja épp ezeknek az emberi értékeknek a felmutatása. E történet révén arról akarunk mesélni, hogy szülessünk bárhová, akár a társadalom peremére, azért mindenkiben fellelhető olyan jellemvonás, olyan érték, amely kiemeli őt, s a környezete szemében egyedivé, fontossá, értékessé teszi.

Szereplők:

Momo, 14 éves, arab Tatai Gergő
Rosa, 68 éves, ha igaz Füsti Molnár Éva Jászai-díjas
Lola, 35 éves transzvesztita Götz Attila
Juszef, 50-60 éves, arab Bánky Gábor Jászai-díjas
Fordította: Bognár Róbert
Színpadra alkalmazta: Lőrinczy Attila
Játéktér: Vincze János és ifj. Vata Emil
Zenei felvétel: Horváth Krisztián
Rendezőasszisztens: A. Bokor Mangi
Hang: Szabó Gyula
Fény: Hegedüs Róbert
Technikai munkatársak: Adonics Attila, Kolonics Gábor, Ludvig Gábor, Mátrai Klára
Rendezte: Vincze János Jászai-díjas

Az előadás időtartama 1 óra 30 perc, egy felvonásban

Jegyár: 2500 Ft
Jegyek válthatók a Pécsi Harmadik Színház jegyirodájában, a Széchenyi téri Pécs Pontban és online a www.jegy.hu weboldalon.

Az eredeti mű jogtulajdonosa: Mercure de France | Színpadi jogok: EDITIONS GALLIMARD | A magyar változat felhasználása a Rózsavölgyi Szalon engedélyével történt.
Rendező: Pécsi Harmadik Színház

Dátum: 2017. december 19., kedd 19:00
Frissítve: 2017. november 27., hétfő 08:22